menjamin kepuasan selera anda

BOLEH MEMBUAT TEMPAHAN UNTUK SEGALA JENIS MAJLIS. KINI SUP KEDAH BERADA DI LEMBAH KELANG. SMS 012 3965148 ATAU TEL AMY 017 3519557


LINK > singgah keblog ini tingok apa yang ada

Minggu, 28 Februari 2010

> pasar malam di selayang jalan sungai tua

28 Februari 2010, pasar maalm di selayang dekat dengan warta lama jalan sungai tua batu baves. di sini pasar malam sangat ramai orang . jualan kami di sini pun yang terbagus di antara pasar malam yanga lain. sunguh laris. pukul 9.30 mlm aje dah habis jualan.. kalau ada yang berminat mahu merasa bihun sup kami yang tinggal di kawasan selayang dan batu caves boleh datang jumpa kami di sini. mesti ciba baru tahu.... emmmmmmmm sedap.

1 komentar:

BIHUN SUP KEDAH

Salam semua pembaca Blog dan selamat sejahtera. BIHUN SUP KEDAH satu nama baru di Lembah Kelang tapi di KEDAH cukup termashor dengan kesedapan dan citarasa yang tak dapat di lupakan. BIHUN SUP KEDAH mula bertapak di GERAI NO. 1-2 AKED MARA, JALAN YAN, GUAR CEMPEDAK, KEDAH pada tahun 1983. kini akan bermula era baru 2010 di Lembah Kelang. perniagaan ini secara kecil-kecilan di sebabkan modal tidak cukup untuk membuka secara besar, restauran . Iksyaallah masa akan datang jika rezeki sudah cukup maka apa yang di cita-citakan akan dapat. pada sesiapa yang berminat untuk berkongsi niaga boleh juga hubungi saya. buat masa ini percubaan pertama saya cuba berniaga di PASAR MALAM untuk memperkenalkan BIHUN SUP ini. jika ada yang berminat sms saya 0123965148

RESEPI SUP KEDAH

RESEPI BIHUN SUP KEDAH
SUP
3 bungkus bihun
bahan A
1/2 kilo daging rincik(betul ke eja dia)
batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1 sb bunga cengkih
3 biji buah pelaga (bahan A untk dikisar)
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
5 cm halia
bahan B digiling - 1/2 sb jintan putih 1/2 sb ketumbar @ biji rempah 1/2 sb lada hitam perasa SOS sedikit minyak (minyak yg guna untk goreng bawang,jngn dibunag) 3 sb cili serbuk sedikit air sedikit air asam jawa perasa
Cara-cara
1.Kisar bahan A dan giling bahan B.
2.Tumis bunga lawang,bunga cengkih,kulit kayu manis sampai naik bau dan masukan bahan A dan B.
3.Bila dah nampak garing sikit,masukan bahan tumisan ke dalam daging yg telah direbus sampai empuk terlebih dahulu. 4.Masukan bahan perasa dan biar hingga mendidih.
5.Untk sos pulak,minyak lebihan bawang goreng tu digunakan untk tumis cili serbuk yg telah dibancuh dngn sedikit air. 6.Biar sampai naik minyak.
7.Masukan air asam dan persa secukup rasa.
8.Bila nak mkn,hiaskan dngn bawang goreng,daun bawang dan daun sup,lobak masin dan sos secukup rasa.
selesai masak dihidangkan dan boleh rasa dan makan
eeeeeeeeeeeemmmm sedap
selamat mencuba.