Bahan
Kuah Kulit dan kepala udang secukupnya - basuh bersih, rebus dan blend - tapiskan dan ambil airnya
1 - 2 senduk cili blend - ikut kepedasan masing²
5 ulas b. merah - kisar 2 ulas b. putih - kisar
3 sudu besar sos tiram 1 botol tomato sup
3 sudu besar sos cili udang - anggaran dalam 30 ~ 40 ekor -
1 senduk minyak - untuk menumis
1. Panaskan Minyak, tumis bahan kisar sampai perang, masukkan cili blend dan biar sehingga naik bau.
2. Bila dah naik minyak masukkan air rebusan udang tadi , sos tiram, sos cili, tomato sup. biarkan sehingga mendidih, masukkan garam dan sesuaikan rasa. Akhir sekali masukkan udang. 3. Biarkan seketika dalam 4-5 minit....dah masak.
4. Boleh jugak kalau nak teruskan masukkan sayuran...jika suka Bahan Mee
hiasan Mee kuning - dicelur Telur rebus - belah 4 Tauhu - goreng dan potong nipis Sawi - potong dan celur Kentang rebus - potong nipis² Tomato - potong nipis Daun sup n daun bawang....
selamat mencuba..
Tidak ada komentar:
Posting Komentar